Projekt, SUOMi2017 i Sverige! Var ett samverkans projekt mellan fem kommuner och de finska förvaltningsområden, Södertälje, Mariestad, Uddevalla,Smedjebacken och Östhammar.

Det började med att jag besökte, Krigsmuseet Raatteen Portti i Suomussalmi https://www.raatteenportti.fi/ för några år sedan och hade fått redan på att Finland firar 100 år som Självständig nation 2017. Och kände att jag ville berätta om Finland här i Sverige, och som jag förstår så är det många som inte känner till storyn om Finland och speciellt i de områden runt Suomussalmi som är min födelseort och där vi även har vår skogsgård.
Pirjo Köhkönen är verksamhetsledare för Krigsmuseet och tipsade om Mika Kulju https://www.mikakulju.net/som är Historiker och känd författare till krigsböcker från området och även konstnären Ulla Harju i området som skapar alster med tema, minnen på keramik.  http://www.ullaharju.fi/

Jag själv har koordinerat alltsammans och berättat två berättelser om två personers upplevelser som krigsbarn i Finland och blitt skickad till Sverige 1941. Vi har nu turnerat till dessa kommuner och kommit hem igen efter att kört 1.850 kilometer ute på vägarna.

Ett stort tack för samverkan och riktigt roligt att så många visade intresse som kom och lyssnade och talade med oss.
Om ni har funderingar eller till och med vill att vi även kommer till er kommun så är ni välkomna att höra av er.

// Tack

Mika Kulju, Historiker/ författare, Sanna Seppänen, Koordinator, Pirjo Kähkönen verkamhetsledare Krigsmuseet Raatteen Portti Suomussalmi Finland.

Share:Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on FacebookShare on Google+